Podzimní ohníčky

Podzim na Chodsku býval ve znamení: „Vohníčky ha pečený jabka v kožiše“ (Ohníčky a pečené brambory ve slupce). Na podzim, kdy se sklízeli brambory, dělali se na polích ohníčky. Naneslo se suché chrastí, sláma ze strništ a suchá bramborová nať.

Pokračovat ve čtení

Vytisknout E-mail

Vinobraní

Vinobraní připadá na období mezi sklizní na polích a podzimní setbou. V krajích, kde byly vinohrady, patřilo vinobraní k největším svátkům v roce – zejména pokud byla úroda vína zvláště dobrá.

Pokračovat ve čtení

Vytisknout E-mail

Len

Sklizeň lnu nebývala nikterak jednoduchou záležitostí. Kupříkladu středních Čechách se len dříve sekal ručně a z posekaného lnu se dělávaly malé svazky pomocí provázků a povřísel. Po čtrnáct dnů se chodívalo len převracet, aby hezky proschnul.

Pokračovat ve čtení

Vytisknout E-mail

Ovoce

Ovocné stromy patřívali mezi velmi uctívané, neboť se věřilo, že každý plodící strom má duši, stejně jako člověk. Zřejmě proto se zachovalo velmi mnoho pověr a zvyků, spojených se stromy.

Pokračovat ve čtení

Vytisknout E-mail

Sv. Ludmila

16.9. - Svatá Ludmila, dcera knížete Slavibora z kmene Pšovanů, sídlícího na levém břehu Labe, byla manželkou historicky prvního českého knížete Bořivoje I. Spolu s ním přijala někdy kolem roku 882 na Velké Moravě z rukou svatého Metoděje křest.

Pokračovat ve čtení

Vytisknout E-mail

VAŘÍME, PEČEME, SMAŽÍME
podle prověřených receptů

 

NÁPADY NA TVOŘENÍ
pro vaše šikovné ručičky

 

 

MIKULÁŠSKÉ SPOLKY
desítky ověřených spolků

 

 

GALERIE PŘÍSPĚVKŮ
z ukončených soutěží